вторник, 19 август 2014 г.

Хипертония

Какво представлява високото кръвно налагяне?


Това е силата на налягането в артериите, в кръвоносните съдове, които пренасят кръвта от сърцето към органите. По време на свиване на сърцето (наречено „систола”), кръвното налягане се променя. Когато сърцето се свива, изтласквайки кръвта, налягането се повишава. Най-високото налягане, достигнато за този период от време, се нарича систолично. А когато сърцето се отпуска в паузата между ударите, налягането в артериите се снижава. Тогава най-ниското налягане за този период се нарича „диастолично”.


Кое налягане се счита за нормално?

Съгласно данните на Световната Здравна Организация (СЗО), горната граница на нормалното систолично налягане е 135 мм живачен стълб, а горната граница на диастоличното е 85 мм жив. ст. Но ние трябва да се стремим към номиналното ниво от 120/80 в покой.

Какво е хипертония?

Хипертонията се нарича състояние, при което високото кръвно налягане в артериите се запазва за по-продължително време. Обикновено хипертонята не е съпроводена от тревожни симптоми. Само при измерване на кръвното налягане може да се разбере дали то е повишено или не.Последствията от хипертонията могат да бъдат следните:
- Инсулт;
- Инфаркт;
- Необратими повреждания на бъбреците, задстомашната жлеза, ретината на окото и др.

Кои са причините за развитието на хипертония?

Употребата на сол

Употребата на сол в по-големи количества е единия от факторите. Солта е втората добавка слез захарта, която се използва най-често в нашето меню и често пъти се злоупотребява с нея. Солта е необходима за живота, но за доброто здраве е достатъчна в количество 1/10 чаена лъжичка на ден. Много хора поглъщат 30 пъти повече сол от необходимото. Ако употребим повече сол, нашите бъбреци не могат да се справят с това количетсво и излишъкът се натрупва като отровен продукт, от който нашият организъм трябва да се избави. Водата се задържа в организма за разтваряне на солта и кръвното налягане се качва, за да се изпусне солената вода от бъбреците.
Ако ние ограчим солта до една чаена лъжичка на ден, може да се предотврати хипертонията.

Затлъстяване

Излишното тегло повишава пет пъти риска от хипертония. Увеличеният обем на мастните клетки изисква допълнителни кръвоноси съдове. За предвиждване на кръвта през тези съдове се изисква по-високо кръвно налягане.

Запушване на артериите


Когато артериите са запушени или стеснени, се изисква допълнителна сила за придвижване на кръвта през артериите и това води до повишаване на кръвното налягане.


Алкохол

Употребата на алкохол води до увеличено кръвно налягане. Пет от всички 15 случая на заболяване на кръвното налягане са свързани със злоупотреба с алкохол.

Какви медицински препарати има против хипертонията?

В търговската мрежа има много лекарствени продукти за понижаване на кръвното налягане. Важното е да се знае, че те не лекуват, а регулират кръвното налягане. В някои случаи лекарствата са необходими за запазване наживота, но могат да породят някои странични ефекти, включително умора, депресия и понижена полова функция. Тези лекартсва дори способстват за развитието на атеросклероза, диабет и подагра. Трябва да отбележим, че хората, които употребяват лекарства за регулиране на кръвното налягане, не бива да изменят дозата и да не прекратяват лекарството самостоятелно. Затова бъдете внимателни!

Има ли по-добра алтернатива?

Разбира се, че има! Научните изследвания са показали, че хипертонията може да бъде победена, ако се промени начина на живот.
Ето няколко фактора, които показват своята ефективност за понижаване на кръвното налягане:

- Сваляне на излишните килограми с добра диета;
- Намаляване употребата на сол;
- Въздържане от кофеин и алкохол;
- Въздържане от тютюнопушене;
- Употреба на храна с ниско съдържание на мазнини, но богата на целулоза;
- Контрол над стреса;
- Увеличаване на физическото натоварване, например бързото ходене.


Благодарение на тези прости промени в начина на живот, Вие ще имате възможността да намалите кръвното налягане и да го поддържате в нормални граници.Няма коментари:

Публикуване на коментар